Megtartó szeretetháló

A tinnyei református gyülekezet olyan megtartó közösség, amely Isten szeretetében, keresztyéni értékrenddel mindannyiunkat megtart – nem csak a jóban, de a nehézségekben is. Lelkészünk Csoma Áron Tiszteletes Úr.

2 in 1

A tinnyei református gyülekezet háromszáz éves múltra tekint vissza.  Tinnye-Piliscsabai Református Társegyházközség a gyülekezet hivatalos neve 1972 óta. A társulás oka, hogy mindkét gyülekezet létszáma kicsi.

A társegyházközségnek két presbitériuma van, külön költségvetésből gazdálkodunk, és mind Piliscsabán, mind Tinnyén külön lelkész teljesít szolgálatot – akkor is, ha házastársak: Csománé Szép Mónika és Csoma Áron személyében. A cél, persze az, hogy önálló legyen mindkét település gyülekezete, amelyhez nekünk még erősödnünk kell.

Mindent a helyiekért

Az önállósodási törekvés azonban nem jelent önös célt, hiszen a mi református szemléletünk lokális fókuszú: nem a világra akarunk hatni, hanem arra a közösségre, ahol a gyülekezetünk él. Hatást gyakorolni pedig azzal az értékrenddel lehet, amit egy keresztyén közösség magáénak vall, ami többek között tartalmaz reménységet, távlatosságot, szeretetszolgálatot és missiót.  A lényeg, hogy ez a szemlélet nem egocentrikus, hanem mások felé forduló, nem egydimenziós, hanem van transzcendens mezője is.

„Hogy látva lássanak”

A tinnyei gyülekezet létszáma kicsivel több, mint száz fő. Ők az egyházközség fenntartói, közülük, mintegy harmincan tartoznak a szolgáló közösségbe, akik rendszeresen járnak istentiszteletre is. Ha tenni kell valamit, akkor rájuk lehet számítani! De fontos lenne megmutatni magunkat a többieknek is!

Megálló és megtartó közösség vagyunk az állandóan pörgő agglomerációs létben

Szerencsére Tinnye lélekszáma – a sok betelepülő fiatal családnak köszönhetően – egyre növekszik. Ennek ellenére, nem könnyű egyházi közösséget szervezni a faluban. Agglomerációs sajátosság ez, hiszen az emberek többsége eljár városi munkahelyére, keményen dolgozik egész nap, és amikor hazaér, akkor a családjával szeretné tölteni azt a kevés időt, ami rendelkezésére áll.

A mai világban rengeteg impulzus éri az embereket, és ezzel nehezen tudunk versenyezni – de azért megpróbáljuk! A gyülekezet – modern kifejezéssel élve – tartalomszolgáltatást végez. Akit érdekel a tartalom, az ennek a közösségnek tagjává válik. Aki az élet mélységei iránt érdeklődik, és ezzel akar foglalkozni, és/vagy egy szeretethálóra vágyik, annak közöttünk a helye!

Református közösségünk rendszeresen programokat szervez nyugdíjasoknak, családoknak, fiataloknak. Lehetőségeket adunk az emberi találkozásoknak. Istentiszteletek után szeretetvendégséget tartunk, kávézunk, teázunk, beszélgetünk.

Tinnyei Református Gyülekezet