Ezt olvastuk: Általános vallástalanodás?

Az Evangelikus.hu oldal bejegyzésében ezt olvastuk:

„A 2023 februárjában végzett online adatfelvétel módszertana felvet ugyan érvényességi kérdéseket, de ezek miatt akkor érdemes erős kétségeket megfogalmaznunk, ha egyébként más kutatások, illetve a saját tapasztalataink cáfolják a fő üzeneteket – amelyek a magyarországi egyházias vallásosságról meglehetősen negatív képet festenek.”

„A közzétett adatok szerint Magyarország a vizsgált körben a legkevésbé istenhívő országok közé tartozik. Nálunk a megkérdezettek egyötöde válaszolta, hogy hisz Istenben, ennél az aránynál az európai országok közül csak Belgiumban és Svédországban tartják magukat kevesebben istenhívőnek.” (…)

„Az imádság gyakorisága is hasonló mintát követ, de e téren a magyar adatok még erősebben mutatják az intézményesültséggel szembeni távolságtartást. Míg a teljes minta 30%-a havonta legalább egyszeri egyházi alkalmakon kívüli imádkozásról számol be – ami szintén a keresztény középmezőny –, addig a templomi imádkozást ilyen gyakorisággal csak 11% választja. Ennél csak Belgiumból (és Japánból) érkezett rosszabb adat.” (…)

„A vallási tolerancia is hasonló: az összminta háromnegyede számára teljességgel elfogadható, ha más vallású emberek veszik körül. Dél-Afrika, Szingapúr és az angolszászok esetében 90% körüli az arányuk, és csak Japánban, Németországban és Dél-Koreában alacsonyabb a kétharmadnál ez az arány. A magyarok 72%-a gondolkodik így, és mindössze 6%-unk (!) tisztelné kevésbé a másik embert, ha kiderülne, hogy nincs vallásos hite. Pozitív interpretációban ez az elfogadás és tolerancia jele, de magyarázható a vallásosság csekélyebb fontosságával is.” (…)

„Ami azonban minket még drámaibban kell érintsen, az a vallásosságnak a személyt érintő definitív erejéről szóló vélemény: a magyarok mindössze 15%-a gondolja a személyiség tekintetében meghatározónak a vallásosságot, szemben a 42%-os átlaggal (…). Ráadásul ez az arány 14%-kal (!) alacsonyabb a hat évvel ezelőttinél” (…)

Érdemes elolvasni az eredeti cikket! Forrás:

https://www.evangelikus.hu/hireink/fokusz/altalanos-vallastalanodas